Politika

Чавушоглу: Попис и повратак у БиХ не сметају један другом

САРАЈЕВО- У БиХ примјетан одређени напредак, али да то није онолико колико њени грађани заслужују, изјавио је након састанка са колегијумима оба дома Парламентарне скупштине БиХ предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Мевлут Чавушоглу.


Чавуш оглу је додао да институција коју предводи очекује дијалог са БиХ као земљом која судбину може да узме у своје руке, и додао да је тренутно кључно питање уставна реформа као резултат пресуде Европског суда за права у Стразбуру у предмету `Сејдић-Финци

"То је правна обавеза и значајан корак ка стварању функционалних институција. Свима је познато да је потребна шира уставна реформа, барем да се прије октобарских избора измијене оне одредбе које уређују питање избора Предсједништва и Дома народа парламента БиХ. То се може урадити за два мјесеца, јер садржај постоји, суштина је ту и постоје добри приједлози, а потребна је само политичка воља" рекао је Чавушоглу.

Он је нагласио да се сада чека шта ће бити у Акционом плану Савјета министара БиХ, који би требало да доведе до правих рјешења, а не да буде само "фасада" која ће показати да се нешто дешава.

Чавушоглу је додао да питање пописа становништва и повратка требају хитно да се рјешавају, али не тако да условљавају једно друго, јер се у том погледу могу пронаћи добра техничка рјешења.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић рекао је да је на састанку заједнички констатовано да је БиХ направила одређене помаке у реформским процесима, а да је највећи испуњавање услова за либерализацију визног режима.

Живковић је истакао да ће БиХ након испуњавања садашњих и без додатних услова ући на бијелу шенген листу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog