Svijet

ЕУ и САД подржавају санкције Ирану, Бразил не

БЕЧ– Земље чланице Европске уније изразиле су на састанку Савета гувернера Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Бечу спремност за подршку новим могућим санкцијама против Ирана у Савјету безбједности Уједињених нација.


 

Амбасадор Шпаније при ИАЕА Хозе Луис Росело је у заједничкој изјави чланица ЕУ оштро критиковао Иран, нагласивши да су власти у Техеран, са почетком богаћења уранијума на 20 одсто, прекршиле споразум о контроли са ИАЕА.

Најава о изградњи десет нови постројења за богаћење уранијума и смањења сарадње са ИАЕА представљају даљу провокацију и непоштовање међународне заједнице, подвукао је амбасадор.

„ЕУ дијели забринутост у погледу сврхе иранског нуклеарног програма”, нагласио је Росело.

Према Ромелу, стално опирање Ирана да испуни међународне обавезе и недостатак интереса за преговоре, захтјева јасан одговор са одговарајућим мјерама.

„ЕУ ће у Савјету безбједности УН подржати дјеловање, уколико Иран и даље не буде сарађивао са међународном заједницом”, најавио је Росело.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у ИАЕА Глин Ејвис затражио је од Ирана промјену курса и преговоре.

„Неприхватање тога не оставља међународној заједници никакве друге могућности него да га казни са даљим, оштријим санкцијама”, објаснио је Ромело.

Бразил сам одлучује

Бразил неће подлећи међународном притиску да уведе нове економске санкције Ирану због нуклеарног програма Техерана ако постоји изгледи да преговори буду успјешни, изјавио је бразилски министар спољних послова Селсо Аморим.

Аморим је на конференицји за новинаре с америчком државном секретарком Хилари Клинтон, која борави у посјети Бразилу, рекао да је његова земља забринута због намјере Ирана с нуклеарним програмом.

Он је, међутим, рекао да ће Бразил сам донијети одлуку о Ирану.

Клинтонова борави у Бразилу, између осталог, да би добила подршку за нове санкције Уједињених нација Ирану.

Она је рекла да поштује став Бразила али и изразила увјерење да ако постоје могућност за преговоре с Ираном, да ће се то десити пошто буде уведен нови круг санкција Техерану.

Запад на челу са САД оптужује Иран да развија нуклеарни програм ради производње атомског оружја, док Техеран то негира наводећи да програм има мирнодопске сврхе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog