Svijet

Куба: Америчке мјере су равне геноциду

ЖЕНЕВА – Министар спољних послова Кубе Бруно Родригес Париља оптужио је САД да појачавају субверзију против Кубе, а дуготрајну економску блокаду те земље назвао геноцидом.


„Политика САД против Кубе, коју влада предсједника Обаме спроводи без промјена, угрожава животе Кубанаца”, рекао је Париља у обраћању Савету УН за људска права.

Париља је оптужио и Запад у цјелини за стварање глобалног економског система који доноси смрт за милионе у сиромашним земљама и за вођење крвавих ратова да би преузели контролу над енергетским изворима.

„Они сносе одговорност за садашњи међународни економски поредак који тихо убија десетине милиона људских бића који су жртве гладовања, сиромаштва и болести које се могу спријечити и излијечити”, изјавио је Париља.

Он је казао да „САД и њихови европски савезници користе борбу против тероризма да би покренули ратове чији је циљ контрола извора енергије у Ираку и Авганистану”.

Кубански министар упутио је Западу критике и због преузимања улоге свјетског чувара људских права, док је одговоран за њихово систематско нарушавање.

Смрт кубанског затвореника Орланда Сапате Тамаја, после 85 дана штрака глађу, за кога Куба тврди да је био обичан криминалац, а не политички затвореник, изазвала је нову ескалацију субверзије против Кубе, рекао је Париља.

Тај случај је изазвао осуде америчких званичника, а политички стручњаци тврде да је негативно утицао на напоре да се побољшају односи Кубе са САД и ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog