Politika

Јосиповић вјерује у поштено суђење Готовини

БРИСЕЛ – Хрватски предсjедник Иво Јосиповић изјавио је у Бриселу да је уверен да ће Хашки суд бити потпуно независан и радити у сагласности с правним стандардима, кад је у питању суђење и доношење пресуде хрватском генералу Анти Готовини.


Јосиповић је то рекао послије разговора с предсједником Европског парламента Јежијем Бузеком и тиме одговорио на питање новинара како гледа на изјаву српског предсједника Бориса Тадића да би ослобађајућа пресуда за Готовину лоше утицала на односе Хрватске и Србије, односно може ли се та изјава сматрати притиском на трибунал у Хагу.

Јосиповић је, на конференцији за штампу заједно с Бузеком, рекао да је веома увјерен да ће Хрватска ускоро постати чланица Европске уније, а предсједник Европског парламента је додао: „Ми смо сигурни у то”.

У разговору је, како су пренели Јосиповић и Бузек, пажња посвећена кључним питањима око уласка Хрватске у ЕУ, а то су реформе, односи са сусједима и борба против корупције.

На питање постоји ли могућност да и Хрватска буде под неком врстом надзора по уласку у ЕУ, као што је то случај с Бугарском и Румунијом, Бузек је узвратио да то зависи од тога колико ће власти у Загребу бити успјешне у борби против корупције.

Јосиповић је истакао да су хрватске власти потпуно свјесне значаја битке против корупције, као и важности односа са сусједима.

Европска унија у посљедње вријеме све снажније ставља до знања кандидатима и потенцијалним какдидатима за чланство у ЕУ са западног Балкана да морају показати битан напредак у бици против корупције и организованог криминала и, прије него што дођу до споразума о чланству, морају ријешити све граничне и друге спорове са сусједима.

Јосиповић ће сутра разговарати и с предсједавајућим Европског савјета Херманом ван Ромпујем и предсједником Европске комисије Жозеом Мануел Баросом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog