Društvo

Ганић премјештен међу мање криминалце

ЛОНДОН, САРАЈЕВО – Бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине Ејуп Ганић премјештен је у друго крило затвора у Лондону, гдје се налазе оптуженици за лакша дјела, саопштио је Дамир Арнаут, савјетник бошњачког члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића.


Савјетник Аранут је рекао да је управник затвора у Лондону лично премјестио Ганића из дијела гдје су смјештене особе оптужене или осуђене за тешка кривична дјела, у затворско крило гдје се налазе оптуженици за „пуно лакша дјела, углавном финансијске природе”.

Ганић је ухапшен у понедјељак у Лондону на захтјев Србије због ратних злочина почињених у мају 1992 у Добровољачкој улици у Сарајеву над припадницима ЈНА. Лондонски суд је у сриједу одбацио захтјев да Ганић буде пуштен на слободу уз кауцију од 200.000 фунти.

Према Арнауту, Ганић од данас има приступ телефону и много боље услове.

''Напори наше дипломатије уродили су плодом. Јако смо задовољни и сматрамо овај успјех резултатом наших огромних напора према властима Британије'', истакао је Арнаут, додајући да адвокати још увек немају приступ Ганићу.

Правни тим Ганића, уложио је раније данас жалбу на јучерашњу одлуку суда у Лондону, који није одобрио његово пуштање из притвора уз кауцију.

Рочиште на коме би се одлучивало о оправданости и валидности захтјева Србије по којем је Ганић ухапшен на лондонском аеродрому треба да се одржи 9. марта, казао је Арнаут. Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске 42 војника и официра ЈНА су убијена, а 73 рањена у нападу на колону у Добровољачкој улици у Сарајеву маја 1992. Заробљено је 215 припадника ЈНА који су потом били изложени психичком и физичком злостављању.

У медијима у РС је објелодањено да је ратни министар унутрашњих послова БиХ Алија Делимустафић у својевременом исказу пред Војним судом у Београду рекао да је Ганић, заједно са тадашњим командантом Територијалне одбране БиХ Хасаном Ефендићем, руководио масакром над припадницима ЈНА .

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog