Društvo

Посвађали се КФОР и КБС

ПРИШТИНА – Кфор не искључује могућност обустављања сарадње и подршке "Косовским безбjедносним снагама", пренijели су медији у Приштини, наводећи да су припадници КБС, мимо договора, носили пиштоље током параде на манифестацији „Епопеја УЧК”.


Радио-телевезија "Косова" је пренијела изјаву портпарола Кфора Ханса Петера Буха да косовске институције нису испоштовале договор да током манифестације, одржане јуче у Приштини, припадници гарде КБС-а не носе оружје.

Због непоштовања договора, команда Кфора је одлучила да тренутно обустави подршку и обуку КБС, рекао је Бух и додао да ће од евентуалних разговора зависити развој даљих односа, али да је Кфор за сада изгубио поверење у организацију насталу након гашења "Косовског заштитног корпуса".

"Косовски председник" Фатмир Сејдиу изјавио је синоћ да вјерује да је погрешно схваћена изјава званичника Кфора да не искључује могућност погоршавања односа између Кфора и КБС пошто су припадници овх снага носили оружје током обиљежавања „Дана ОВК”.

„Кфор је битан улагач у повећење КБС и ви знате да је све досадашње кораке, КБС предузимао у споразуму и партнерству и вјерујем да ће у будуће допринети нашем чланству у НАТО”, рекао је Сејдиу.

Манифестација „Епопеја Ослободилачке војске Косова” се сваке године организује под покровитељством "премијера Косова".

"Потпредсједник косовске владе" Хајредин Кући је рекао да „настала ситуација треба да се разјасни”, али да „нико не може да тражи од "Косова" да се не понаша као суверена држава”.

Кући је додао да "Косово" као „суверена и независна држава има и своје институције, укључујучхи и КБС”.

Упркос ставу команде Кфора о прекиду сарадње са КБС, Кући је рекао да косовске институције одлично сарађују с Кфором и да су захвалне доприносу Кфора безбедности "Косова".

Обука припадника КБС се спроводи под командом НАТО, односно једница Кфора на Космету.

КБС су снаге које настају након расформирања КЗК. Имаће мандат да реагују током елементарних непогода, а пуну оперативност требало би да постигну за неколико година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog