Svijet

Земљотрес у Турској убио 57 људи

АНКАРА – Најмање 57 људи изгубило је живот, а стотинак је повријеђено у снажном земљотресу јачине шест степени по Рихтеру, који је рано јутрос погодио источну Турску, саопштио је градоначелник града Кованчилара Бекир Јанилмаз.


Агенције су претходно извијестиле да је погинула најмање 41 особа.

У потресу, који је жестоко уздрмао најмање шест села у околини града Кованчилара, срушено је неколико кућа и минарета.

Најтеже је погођено село Окчулар, у којем је погинуло најмање 17 људи, и село Јукари Демирчи, у којем је страдало 13 људи, изјавио је гувернер најтеже погођене провинције Елазиг, Муамер Ерол.

Кризни центар владе је навео да је повријеђено око 100 људи. Неки од њих су задобили повреде када су у паници искакали кроз прозоре или с балкона кућа.

Спасилачке екипе и даље ужурбано раде на спасавању затрпаних у рушевинама.

Турска телевизија Си-Ен-Ен јавила је да су међу погинулима четири дјевојчице из исте породице.

Епицентар потреса, који се осјетио у 4.32 по локалном времену (3.32 по средњеевропском), налазио се 43 километра западно од града Бингола, на дубини од десетак километара, саопштили су турска сеизмолошка опсерваторија Кандили и Амерички геолошки институт, који прати глобалне сеизмичке активности.

Током смиривања тла било је још тридесетак накнадних потреса, од који најјачи 4,1 степена Рихтерове скале.

Земљотреси су чести у Турској. У два снажна потреса који су 1999. године погодили сјеверозапад те земље, погинуло је око 18.000 људи.

У потресу јачине 6,4 степена по Рихтеровој скали, који је 2003. године уздрмао провинцију Бингол, 83 дјеце је изгубило живот када се од силине земљотреса срушила школа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog