Politika

Шешељ негирао умијешаност у Брчком

ХАГ – У наставку суђења Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом, заштићени свједок ВС-1033 описао је како су Муслимане притворене у логору Лука у Брчком у прољеће 1992. пребијали и тукли припадници српских снага, од којих су већина били „четници”.


Свједок је изјавио и да је у логору Лука крајем маја 1992. био „четнички војвода” и лидер Српске радикалне странке у Бијељини Мирко Благојевић, који је притворенима одржао мирољубиви говор, обраћајући им се са „браћо Муслимани”.

Људи из Благојевићеве пратње, међутим, вратили су се послије пола сата и претукли многе од притвореника, да би им потом понудили кафу, испричао је свједок.

На питање судије Флавије Латанци „ко је био изнад Благојевића”, одговорио је да је то био Шешељ, зато што је СРС у БиХ устројена уз помоћ СРС у Србији.

ВС-1033 је посвједочио и да је другом приликом „четник који се представљао као Енвер” урезао ножем крст у чело једном од притвореника.

„Ја сам видио четнике, а да ли су то били припрадници Српске радикалне странке, ја не знам”, казао је свједок, тврдећи да су „четници” носили заставе Српског четничког покрета.

На питање судије Жана-Клода Антонетија зна ли ко је командовао „четницима” и другим српским јединицама у граду, свједок је одговорио да је то био „командант гарнизона ЈНА Павле Милинковић”.

ВС-1033 изјавио је и да је видио и како полицајац убија тројицу Муслимана у Брчком, као и допремање тијела хладњачом у масовну гробницу. Напоменуо је да су многи од људи притворених заједно са њим касније пронађени у гробницама.

Свједок је назначио да је из логора ослобођен уз помоћ Капетана Драгана и припадника црвених беретки Рајка Божића, који су га пребацили у Београд.

У унакрсном испитивању, Шешељ је тврдио да је свједок измислио посјету Благојевића „како би угодио тужилаштву”, наглашавајући да ни у једној претходној изјави од 1995, као ни у исказима на четири суђења пред Трибуналом, није поменуо ни Благојевића, ни СРС, ни Српски четнички покрет.

ВС-1033 је одговорио: „Све је истина што сам рекао”.

На Шешељеву сугестију да му је изјаву пред свједочење писало хашко тужилаштво, свједок је изјавио да је изјаву добио поштом у земљи у којој живи и да је од њега тражено да потпише сваку страну, што је и учинио.

Шешељ је то протумачио као доказ за тврдњу да тужиоци свједоцима пишу изјаве које су стога лажне.

Лидер СРС оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93. Злочини у Брчком избрисани су из оптужнице, одлуком претресног вијећа ради бржег поступка. Тужиоцима је, међутим, дозвољено да о њима изводе доказе као илустрацију „обрасца дјеловања” добровољаца СРС.

Суђење Шешељу биће настављено идуће недеље. Како је вечерас рекао предсједавајући судија Антонети, преостала су четири свједока судског вијећа, али није извјесно да ли ће сви свједочити зато што су неки болесни.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog