Svijet

ЕУ тражи од Израела прекид градње

БРИСЕЛ – Европска унија осудила је план израелске владе да изгради још 1.600 стамбених јединица у близини Јерусалима и позвала Израел да повуче ову одлуку, саопштено је из кабинета високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.


„Европска унија осуђује одлуку израелске владе да изгради нова насеља у Источном Јерусалиму. Израел би требало да повуче ту одлуку”, истакнуто је у саопштењу.

„ЕУ позива израелске власти да испуне своје обавезе које се тичу мировног процеса и да се уздрже од једностраних одлука и дјеловања које могу да угрозе исход преговора”, додаје се у саопштењу ЕУ.

Канцеларија Ештонове је истакла да ЕУ сматра да је изградња нових израелских насеља у супротности са међународним законом и да такви планови могу да зауставе напоре да мировни преговори буду поново покренути и да пријете да рјешење проблема између два народа учине немогућим.

Одлуку Израела о новој градњи у источном Јерусалиму, који Палестинци сматрају главним градом своје будуће државе, осудио је раније генерални секретар УН Бан Ки- мун, као и амерички потпредсједник Џозеф Бајден.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog