Društvo

Ганић условно пуштен на слободу

Виши суд у Лондону пустио је данас из притвора уз кауцију члана ратног Предјседништва БиХ Ејупа Ганића, који је осумњичен за ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, 1992. године.


Виши суд је разматрао пуштање на слободу Ганића поштио је уложио жалбу на одлуку нижег суда да га не пусти на слободу уз кауцију.

Ганић ће у наредном периоду боравити на адреси у центру Лондона, мораће редовно да се јавља полицији и преко ноћи неће смјети да излази из објекта у којем борави.

Суд је саопштио да је кауцију од 300.000 фунти платила "анонимна дама која посједује значајна средства", преноси АФП. Раније је појашњено да ће Ганић, уколико буде пуштен на привремену слободу, морати да остане у Лондону најмање до 14. априла, када би било одржано рочиште на коме Србија треба да изложи цијели случај због којег тражи изручење.

Србија је Великој Британији упутила молбу, као и документацију на основу које би Ганић требало да буде изручен Вишем суду у Београду, који против њега води кривични поступак.

Државни секретар Министарства правде Србије Слободан Хомен рекао је да Србија располаже чврстим доказима о учешћу Ганића у нападу на колону ЈНА у Сарајеву, 1992. године.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић допутовао је синоћ у Лондон, гдје ће се данас сусрести са Ганићем, потврдио је Силајџићев савјетник за уставна и правна питања Дамир Арнаут.

Ганић је 1. марта ухапшен у Лондону на захтјев Србије која га је оптужила за злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године када су убијена 42 ненаоружана војника у повлачењу из БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog