Svijet

Кина појачава безбједносне мјере на Тибету

ПЕКИНГ – Кинеске власти пооштриле су овог мјесеца мјере безбједности на Тибету у кампањи названој „јака олуја” у оквиру које су већ ухапшене стотине људи, саопштили су полиција и кинески медији.


Мјере се односе на све активности које кинеске власти сматрају сепаратистичким, пошто се током мјесеца марта обиљежавају осјетљиве годишњице, као и на сузбијање обичног криминала, рекао је један полицијски званичник у Ласи, главном граду Тибета.

Тибетанци су се 10. марта 1959. године побунили против кинеских власти, а након што је побуна угушена тибетански духовни вођа далај лама је побјегао у изгнанство у Индију. Сваке године је тај датум врло осјетљив за ову област.

Прије двије године, приликом обиљежавања годишњице побуне, демонстрације Тибетанаца прерасле су у нереде који су захватили и сусједне провинције. У немирима је, у зависности од извора информације, погинуло између 22 и 200 људи.

Становници Ласе рекли су да је атмосфера у главном граду Тибета напета, да блиндирана возила круже улицама, и да се на телевизији стално понављају поруке да је неопходно „очувати стабилност”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog