Svijet

Мексиканац претекао Гејтса по богатству

МЕКСИКО СИТИ – Мексички телекомуникацијски тајкун Карлос Слим је најбогатији човјек на свијету, пошто је престигао Американце Била Гејтса и Ворена Буфета и постао прва личност из једне земље у развоју на челу листе магазина „Форбс”.


Успон Слима (70), сина пиљара досељеника, чије се богатство процјењује на 53,5 милијарде долара и који је купио већински удио у „Њујорк тајмсу”, одражава све већи снагу тржишта у успону Латинске Америке и Азије, наводи „Форбс”.

Слимово богатство се нагло увећало током прошле године када су његове компаније мобилне телефоније додатно добиле у вриједности. Он је од 1994. први човјек који није из САД који се нашао на врху листе најбогатијих.

Слим је познат по томе што носи јефтина одијела и ријетко користи компјутере које продају његове фирме, ослањајући се на папир и оловку.

Мада посједује - било лично или кроз своје фондације и музеје - импресивну збирку уметничких дјела, укључујући радове француског вајара Огиста Родена, он своје послове води из неугледних, старомодних канцеларија.

По образовању грађевински инжењер, Слим је куповао посрнуле или државне компаније свих врста, поправљао их и продавао уз огромне зараде.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog