Politika

Радмановић Борису Тадићу: Протестна нота без нашег учешћа

БАЊА ЛУКА - Члан Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, обавијестио је јуче предсједника Србије, Бориса Тадића, поводом протестне ноте упућене Србији из МИП БиХ.


У вези са недавним хапшењем Ејупа Ганића, Радмановић каже да протестна нота представља једностран и самовољан политички и дипломатски акт неовлаштеног државног службеника.

"Обавјештавам вас да је ова нота упућена без сагласности и знања представника једног конститутивног народа, у овом случају српског народа у Министарству иностраних послова БиХ и члана Предсједништва БиХ из Републике Српске", навео је Радмановић у отвореном писму Тадићу.

Радмановић у писму подсјећа да је према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ искључиво надлежно за доношење одлука у области спољне политике консензусом три члана Предсједништва БиХ из три конститутивна народа.

"Заобилазећи представнике једног конститутивног народа и Уставом БиХ потребан консензус у области спољне политике, нарушавају се добросусједски односи наших земаља као један од главних циљева спољне политике БиХ, који су садржани у Општим правцима и приоритетима за провођење спољне политике БиХ које је Предсједништво БиХ раније једногласно прихватило", истакао је Радмановић.

Помоћник министра иностраних послова БиХ за билатералне односе Јасмина Пашалић упутила је 3. марта протестну ноту Амбасади Србије у БиХ поводом хапшења ратног члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића у Великој Британији.

У ноти се између осталог Србија оптужује за нарушавање односа са БиХ.

Ганић је 1. марта ухапшен на аеродрому "Хитроу" у Лондону на захтјев Србије због ратних злочина у Сарајеву 1992. године и убиства 42 ненаоружана војника у повлачењу из БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog