Društvo

Адеми ослобођен, Норцу умањена казна

Хрватски генерал Рахим Адеми ослобођен оптужби за ратни злочин у Медачком џепу, док је генералу Мирку Норцу казна смањена на шест година затвора.


Жалбено вијеће Врховног суда ослободило је хрватског генерала Рахима Адемија свих оптужби за ратни злочин у Медачком џепу, док је генералу Мирку Норцу затворска казна од седам година затвора смањена на шест година, пише Вечерњи лист.

Оптужница је Норца и Адемија теретила за ратни злочин почињен у Медачком џепу од 9. до 17. септембра 1993. године, када су у акцији ослобађања тога подручја убијена 23 српска цивила и пет заробљених војника. Цивили и заробљеници су мучени, а у разарањима имовине уништено је око 300 објеката, побијена је стока, отровани су бунари и опљачкане куће.

Оптужницу за Медачки џеп првобитно је подигнуло тужилаштво Међународног кривичног суда у Хагу, али су је у септембру 2005. године препустили хрватскоме правосуђу.

Током суђења одбрана генерала Адемија тврдила је како је у Медачком џепу постојала двострука линија заповиједања.

Његови браниоци, Чедо Продановић и Јадранка Слоковић, тврдили су да Адеми није заповиједао акцијом.

За вријеме суђења оптужени генерали дошли су у сукоб због пребацивања одговорности.

Суђење је почело у јуну 2007. године. Испитано је стотинак свједока, а пресуда је донијета у мају 2008. године.

Врховни суд донио је одлуку у децембру прошле године. Одлука је на 44 странице и прије неколико дана прослијеђена странкама, пише Вечерњи лист.

Норац је већ на служењу 12-годишње казне због злочина из 1991. године у Госпићу, на коју је осуђен 2003. године. Одслужио је више од половине те казне, а сада ће му се казна објединити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog