Svijet

Мађари траже аутономију у Румунији

Мађарска грађанска партија затражила је данас територијалну аутономију у три трансилванске жупаније гдје су Мађари у већини, да у тим жупанијама званични језик буде и мађарски и да 15. март буде празник у тој области.


О томе је данас одлучивано на скупу локалних власти „Области Секуја”, како се називају према историјској традицији територије три жупаније гдје су Мађари у већини.

Предсједник Мађарске грађанске партије Сас Јено је предложио данас да би рјешење за „територијалну аутономију Области Секуја било да сви румунски историјски региони добију статус територијалне аутономије”.

Нагласио је да су до сада све предложене форме децентрализације Румуније биле неуспјешне, а „како би ствари ишле добро у овој земљи, рјешење би било територијална аутономија за све историјске регионе”.

Историјски региони Румуније су Мунтенија, Олтенија, Молдова, Банат, Трансилванија, Добруџа.

Скуп локалних власти три трансилванске жупаније је одлучио да мађарски језик има исти статус званичног језика као и румунски, а додатно ће се саставити листа јавних функција за које је обавезно познавање оба језика.

Ријешено је и да се упути захтјев о статусу аутономије „Области Секуја” румунском парламенту и Парламентарној скупштини Савета Европе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog