Društvo

Владика Фотије тражи од Јосиповића да спријечи ''ХПЦ'' у намјерама

ЗАГРЕБ – Владика далматински Фотије затражио је од хрватског предсjедника Иве Јосиповића да спријечи најављену регистрацију удружења ''Хрватске православне заједнице'' (ХПЗ) и формирање тзв. ''Хрватске православне цркве'' (ХПЦ).


Владика Фотије је у писму упозорио Јосиповића на проусташку природу тог удружења које има за циљ уништење Срба и Српске православне цркве (СПЦ) у Хрватској.

''Поменута ХПЦ у свом оснивачком програму износи да она своје утемељење и историјско извориште има у Павелићевој НДХ. Иза НДХ, као што нам је свима познато, остали су безбројни лешеви, јаме и логори, гдје су највећим дијелом побијени невини људи, само зато што су били друге вјере или нације. Усташки поглавник Павелић је поред свирепих злочина и геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, 1942. године формирао тзв. Хрватску православну цркву, са циљем потпуног уништења и затирања Срба и Српске православне цркве на просторима Хрватске”, истиче Фотије.

У писму Фотије наглашава своју пастирску дужност да Јосиповићу укаже на милитантну и проусташку природу тог удружења у формирању које би „својим евентуалним радом и дјеловањем могло допринијети поновном повампирењу расних теорија и вјерске нетрпељивости, које немају никакву прођу, па чак су и законом забрањене у већини земаља данашње демократске Европе”.

Владика Фотије упозорава да у тренутку када СПЦ и православни Срби у Епархији далматинској, послије недавног трагичног рата, покушавају да живе исцјељујући духовне и материјалне ране и бринући се о животу и опстанку народа, који је вијековима живио и живи на овим просторима, помислио да је дошао мир, „појављује се једно овакво злокобно удружење, које у свом темељном програму има негацију другога - тренутно Срба и Српске православне цркве”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog