Politika

Тадић: Битно је суђење Ганићу, а не гдје ће се оно десити

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је јуче да за Србију није централно питање којој држави ће бити изручен члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић, већ да се догоди судски процес.


"За Србију уопште није централно питање да Ганић буде изручен Србији. За Србију је главно питање да се догоди судски процес у коме је Ганић, који је осумњичен за учествовање у ратном злочину, апсолутно незаобилазан чинилац", рекао је Тадић.

Он је истакао да сви који су учествовали или су осумњичени за ратне злочине морају да се нађу пред судовима и да Србија нема ништа против да Ганић буде изручен Суду БиХ, односно својој матичној држави.

"Оно што је од одлучујуће важности је да свако има фер и поштено суђење", рекао је Тадић новинарима у Београду и додао да Србија жели да вјерује да ће правосудне институције БиХ бити у стању да докажу да су у стању да обезбједе фер и поштено суђење.

Тадић је рекао да је мање важно питање који суд, да ли Хашки трибунал, суд Хрватске или БиХ, одлучује о нечијој кривици за злочине, већ да је битно да "сви судови раде фер и поштено".

"Важно је да сви за које се докажу да су криви буду осуђени на такве казне затвора да више никада никоме не падне на памет да на простору на коме заједнички живимо учествује у таквим злочинима", рекао је Тадић.

Он је нагласио да све државе у региону морају да окончају сарадњу са Хашким трибуналом.

"Истовремено све оно што није преузето од стране Хашког суда као правни процес и све оно што се налази у нашим судовима у региону мора да се оконча", рекао је Тадић.

Тадић је навео да се слаже са изјавом хрватског предсједника Иве Јосиповића да Србија треба да ухапси Ратка Младића и Горана Хаџића, али је поновио да Хрватска истовремено мора да испуни неке услове у погледу боље сарадње са Хашким трибуналом.

"Као што очекујем и захтевам да надлежни органи Србије ухапсе Ратка Младића и Хаџића очекујем да ће и Хрватска дати све доказе у вези са процесима који се воде против Анте Готовине", рекао је Тадић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog