Društvo

Извоз се стимулише са 15 милиона КМ

ЧЕЛИНАЦ - Влада Републике Српске низом подстицајних мјера и стимулација подржава привредне субјекте, а подстицај извоза порастао је са два милиона КМ у 2006. години на 15 милиона у овој години, рекао је помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Ђуро Грбић.


Грбић је рекао данас у Челинцу, гдје је разговарао са руководством општине, да су привредници у тој општини прошле године добили око 60.000 КМ по основу подстицаја извоза и 40.000 КМ по основу подстицаја за задржавање запослености у области текстила, коже и обуће.

По основу подстицаја добијања сертификата ''Исо'' и ''Ц'' знака у прошлој години, привредницима у РС је додијељено око 600.000 КМ, а исти износ је планиран и у овој години, и та средства се додјељују на основу јавног позива привредницима.

Он је истакао да је у завршној фази дефинисања кредита Свјетске банке у висини од 70 милиона долара за мала и средња предузећа и кредита Европске инвестиционе банке у висини од 50 милиона евра. Каматна стопа за ове кредите биће нижа за пола процента од најниже каматне стопе која се даје по основу банкарских кредита.

Грбић је додао да Влада РС привреднике подржава и одређеним законским рјешењим, па и репрограмирањем пореских обавеза како би се омогућило да предузећа измирују редовно своје обавезе и задржавају ликвидност.

"Урађено је и низ секторских стратегија до 2013. године и слиједе акциони планови који треба да привреднике подстакну на извоз, а у РС привуку стране инвеститоре", закључио је Грбић који је са сарадницима у Челинцу разговарао са руководством ове општине о актуелној привредној ситуацији и мјерама борбе против свјетске економске кризе.

Начелник челиначке општине Момчило Зељковић истакао је да је у овој, као и у другим општинама, на привредни амбијент посебно негативно утицала лоша приватизација.

"Од пет највећих предратних челиначких предузећа која су запошљавала највећи дио укупно запослених, може се рећи да је само донекле успјешно обављена приватизације `Свиле`, јер се у њеном некадашњем пословном кругу сада налази седам предузећа са укупно нешто више од 400 радника. Сва друга предузећа су или нестала са привредне сцене или се гуше у дуговима'', рекао је Зељковић.

Он је нагласио да је свјетска економска криза посебно негативно утицала на дрвну индустрију која је доминантна у челиначкој општини. Сва три најзначајнија предузећа из овог сектора која су прије двије године запошљавала приближно 300 радника су опстала, мада са смањеним обимом производње и мањим бројем радника.

Након разговора са општинским руководством, Грбић је обишао више привредних погона, а привредници су му се пожалили на кашњење рефундација за боловања, што оптерећује предузећа која претежно запошљавају женску радну снагу, као и са опорезивањем топлог оброка.

Радници су затражили од представника Владе РС да допринесу стварању повољнијег привредног амбијента јер су привредни колективи преоптерећени разним дажбинама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog