Politika

Кузмановић након састанка: Престати са увредама

БАЊА ЛУКА - Предсједник РС, Рајко Кузмановић истакао је данас након састанка са лидерима седам парламентарних странака у РС, да је једногласно закључено да сви треба да његују цивилизацијске вриједности и културу дијалога, а све како би се заштитле институције Српске.


Кузмановић је позвао све парламентарне странке из РС да једне друге убјеђују програмима и ставовима, а не увредама.

"Затражио сам да из рјечника забораве да једни друге називају лоповима, издајицама, борцима или неборцима или ко је већи заступник овога или онога", рекао је Кузмановић новинарима у Бањој Луци након састанка, додавши да нема илузија да се може доћи до политичког јединства.

Он је навео да је на данашњем састанку, осим о односима унутар РС, било и ријечи о међународној политици и о односима у БиХ, односно функционисању босанскохерцеговачких институција.

"Очито је да се институције БиХ стављају у функцију приватних аранжмана. Било је и питање о повлачењу представника РС из заједничких институција БиХ. За сада настављају са радом, а како даље, то ћемо у наредном периоду договарати", нагласио је Кузмановић.

Кузмановић је навео да је заједнички став са данашњег састанка да представници РС треба да учествују у разговорима, како оним најављеним за април у Шпанији, тако и оним планираним за крај јуна у, највјероватније, Сарајеву.

"У Мадриду би се говорило о документу који би на одређен начин требало да прихвате политички лидери БиХ, али дејство би било послије избора", рекао је Кузмановић и додао да теме састанка о Балкану који би требало да се одржи крајем јуна у Сарајеву још нису прецизиране.

На данашњем састанку се говорило и о попису становништва и имовини БиХ гдје је, у начелу, већина учесника за то да се све ради у оквиру закона, устава и демократских принципа.

Кузмановић каже да је на данашњем састанку испољен висок степен забринутости због хистерије која је пратила хапшење ратног члана предсједништва БиХ Ејупа Ганића и да посебно забрињава чињеница да су се у службу одбране Ејупа Ганића ставили предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић и највиши функционери и институције у Федерацији БиХ.

Учесници састанка су то заједнички осудили, а Кузмановић је најавио да ће у најскорије вријеме позвати све српске представнике у заједничким органима на састанак како би утврдили одреднице будућег дјеловања представника Српске у заједничким институцијама.

Коментаришући изјаву предсједника Србије Бориса Тадића да Ганић може бити испоручен правосудним органима БиХ, Кузмановић је рекао да је ствар енглеског правосуђа гдје ће изручити Ганића, те да Тадић живи у правно уређеном друштву и да не познаје ситуацију у БиХ.

Што се тиче резолуције о Сребреници, коју ће разматрати Скупштина Србије, Кузмановић је навео да је заједнички констатовано да треба осудити све злочине који су се догодили на овим просторима и нагласио да једнострано осуђивање злочина није добро.

"Србија ће донијети овакву или онакву резолуцију и то је ствар сваке суверене државе, али ми имамо право да кажемо да ли смо за или против такве резолуције. РС у овој фази апсолутно не може подржати резолуцију такве врсте која би једнострано осуђивала само један злочин. Према нашим информацијама, та резолуција ће бити уравнотежена и онда ћемо видјети шта и како даље радити", поручио је Кузмановић.

Састанку са Кузмановићем присуствовали су предсједник СНСД Милорад Додик, потпредсједник СДС Борислав Бојић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, предсједник ДНС Марко Павић, потпредсједник ПДП Слободан Наградић, предсједник Демократске партије Драган Чавић и у име Српске радикалне странке РС генерални секретар Младен Крсмановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog