Svijet

Нетанијаху: Наставићемо градњу у Јерусалиму

ТЕЛ АВИВ – Израел ће наставити да гради у Јерусалиму на исти начин као у посљедње 42 године, најавио је израелски премијер Бењамин Нетанијаху, упркос кризи без преседана у односима са Бијелом кућом.


„Изградња у Јерусалиму и на свим другим мјестима наставиће се на исти начин који је био уобичајен током посљедње 42 године” рекао је Нетанијаху на састанку своје конзервативне партије Ликуд.

Израел је изазвао љутњу Сједињених Америчких Држава и Палестинаца због објаве планова о изградњи 1.600 нових стамбених јединица у кварту Рамат Шломо у источном Јерусалиму, током посјете америчког потпредсједника Џозефа Бајдена, прошле недјеље.

Нетанијаху није посебно помињао насталу дипломатску кризу, али је одговарајући на посланичко питање најавио да ће се послије окончања дестомјесечног мораторијума изградња наставити неометано.

„Одлука владе да оконча замрзавање изградње након 10 месеци стоји”, рекао је Нетанијаху, мислећи на одлуку донијету у новембру која се односи прије свега на изградњу нових домова за Јевреје у јеврејским насељима на Западној обали, али не и у источном Јерусалиму, гдје мораторијум не важи.

Израелски премијер је оцијенио у поздравном говору у Кнесету (парламенту), поводом посјете бразилског предсјиједника Луиса Ињасиа Луле да Силве, да изградња домова за Јевреје у источном Јерусалиму не наноси штету Палестинцима.

Он није наговијестио да ће поништити план о изградњи тих домова, иако је израелски амбасадор у Вашингтону Михаел Орен оцијенио да је то изазвало најгору кризу у односима Израела са САД у посљедње три и по деценије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog