vud6qj82hvs

Svijet

У Тајланду дају крв да сруше владу

БАНГКОК – Присталице опозиције у Тајланду дају крв коју ће бацити на сједиште владе у Бангкоку као симболичну жртву како би се изборили за распуштање парламента и одржавање избора.


Више стотина демонстраната названих „црвенокошуљаши” стоје у дугим редовима чекајући да им болничарке узму крв.

Организатори протеста затражили су јуче од сваког демонстранта да донира између две и 20 кашика крви, односно 10 до 100 кубних сантиметара, како би сакупили планираних милион кубних сантиметара, за шта им је потребна донација између 10.000 и 100.000 људи.

Демонстранти су запријетили да ће данас залити крвљу зграду владе уколико њихов поновљени захтјев за распуштање парламента буде одбијен.

„Ако желе да је баце и да начине фотографију тога а ми да је оперемо касније, то је у реду”, рекао је страним новинарима портпарол владе Панитан Ватанајагорн и додао да здравствене власти треба да саопште да ли „крв бачена по улицама представља кршење здравствених прописа”.

На протестима у недељу, око стотину хиљада демонстраната захтјевало је од премијера Абхисита Веђађиве да распусти парламент до понедељка у подне.

Абхисит је то одбио и размјестио безбједносне снаге по читавом граду рекавши да је влада спремна да саслуша било који други захтјев демонстраната.

Међу демонстрантима су присталице бившег премијера Таксина Шинаватре као и други активисти који су се противили војном пучу 2006. године када је свргнут Шинаватра због наводне корупције и злоупотребе власти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog