Politika

Сви сем Србије потврдили долазак у Крањ

БЕОГРАД – Припреме за самит о европској будућности Западног Балкана планиран за суботу, 20. март, на Брду код Крања, теку по плану, а учешће су до сада потврдили сви осим Србије, речено је у Амбасади Словеније у Београду.


„Сви који су позвани на самит неформално су потврдили долазак осим Србије, али пошто је то неформалан скуп, онда се чека до последњег тренутка”, рекла отправница послова у амбасади Јадранка Штурм Коцјан.

Штурм Коцјан је додала да још остаје отворено питање доласка предсједника Србије Бориса Тадића.

Премијери Словеније и Хрватске Борут Пахор и Јадранка Косор одлучили су у јануару да 20. марта организују самит чији је циљ убрзање интеграције балканских земаља у Европску унију.

Званичници ЕУ раније су рекли да би, ако се састанак на Брду код Крања одржи, тамо дошао и предсједавајући Европског савјета Херман ван Ромпеј.

Како је речено у Бриселу, ЕУ подржава ову словеначко-хрватску иницијативу као допринос стабилизацији и јачању европског опредјељења региона.

На скуп су позвани лидери земаља региона, укључујући и предсједника Србије Бориса Тадића и "косовског премијера" Хашима Тачија.

Тадић је у недељу у Новом Саду поновио да ће Србија учествовати на свим регионалним форумима на којима се присуство "Косова" третира по принципима дефинисаним Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, што важи и за форум земаља региона на Брду код Крања.

Он је додао да ће, ако на Брду код Крања буду поштовани ови принципи, Србија учествовати на том регионалном форуму.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog