Politika

ТИ: Комисија о сукобу интереса постоји само ради форме

БАЊА ЛУКА – Транспаренси Интернешенал Босне и Херцеговине је већ у више наврата упозоравао надлежне институције и јавност на неефикасност Комисије за утврђивање сукоба интереса, која је веома очигледно изложена политичким притисцима од стране владајућих структура.


Комисија својим постојањем само задовољава форму, док суштински не ради ништа по питању искорјењивања сукоба интереса међу јавним званичницима.

На сједници Народне скупштине Републике Српске данас ће се расправљати о извјештају Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС, која у свом досадашњем раду није нити у једном случају утврдила постојање сукоба интереса, што се свакако мора посматрати као алармантан и поражавајући податак, те преседан у примјени Закона о сукобу интереса.

Упорно одбијање Комисије да утврди постојање сукоба интереса, макар у једном случају, очигледан је доказ да чланови Комисије за утврђивање сукоба интереса не обављају своје дужности, док у исто вријеме из џепова пореских обвезника примају високе накнаде за свој нерад.

Оваквим дјеловањем, Комисија не само да није оправдала своје постојање, већ је штитећи интересе јавних званичника увелико омогућила и охрабрила уврежену праксу постојања сукоба интереса у органима власти РС. Такође, упућујући Комисији бројне пријаве о случајевима сукоба интереса, засноване на доказима и под пуном правном основом, ТИ БиХ је утврдио да Комисија, поред тога што је неефикасна, нема ни правну компетенцију за бављење овом облашћу.

ТИ БиХ апелује на посланике Народне скупштине да адекватно реагују на заиста поражавајући извјештај о раду Комисије, те осигурају ефикаснији и независнији рад ове Комисије, како би бар постојала нада да ће се у будућности сукоб интереса идентификовати и санкционисати.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog