Društvo

Микрософт БиХ представио иновативне наставнике

САРАЈЕВО – У Аваз Твист Тауеру данас су свечано проглашени побједници првог Микрософт такмичења за иновативне наставнике. У периоду од 15.11.2009. – 15.01.2010., Микрософт БиХ је у склопу глобалне иницијативе „Партнери у учењу“ организовао локални форум за иновативне наставнике.


Наставници из цијеле Босне и Херцеговине су могли пријавити своје радове који истичу иновативне примјере употребе информацијских и комуникацијских технологија (ИКТ) у настави.

Најбољи радови су добили шансу за учешће на еуропском форуму иновативних наставника, који се ове године одржава у Берлину од 23. до 25. марта 2009.

Сам форум је прилика истакнутим представницима образовних заједница земаља судионица за представљање својих пројеката и примјена иновативног кориштења информацијских технологија у настави, за упознавање са постигнућима својих колега из других земаља, те за међусобно дружење, упознавање и размјену искустава.

Током уводног обраћања данашње свечаности, присутним гостима и представницима медија су се обратили Борис Чакрлија из Републичког педагошког завода Републике Српске, Дамир Равлић из Федералног министарства образовања и науке, Весна Зрнић, директорица ИИ ОШ Брчко, заједно са Лејлом Зукић-Кривдић, директорицом Микрософт БиХ, која је овом приликом појаснила :

„Ми у Микрософту вјерујемо да квалитетно образовање треба бити доступно свим људима јер је од виталног значаја за економски успјех у 21. вијеку. Инвестирање у образовање је један од приоритета Микрософта у Централној и Источној Европи јер на тај начин подржавамо нашу преданост овом региону и убрзавамо развој друштва знања.

Јако смо сретни што смо прије нешто више од годину дана, покретањем глобалне иницијативе „Партнери у учењу“ успјели укључити и Босну и Херцеговину у ове процесе, те кроз различите активности у наредних пет година омогућити образовним радницима да својим ученицима пренесу знање на најбољи начин.“

Након уводних обраћања услиједило је проглашење побједника у двије категорије – индивидуални и групни радови. У категорији индивидуалних радова, побједник је госп. Бранко Ступар из ОШ „Георги Стојков Раковски“ из Бањалуке, који је у пројекту „Занимљива Талесова теорема“, на веома занимљив начин обрадио једну од најважнијих теорема у математици са освртом на историју математике.

О самом учешћу и изради побједничког рада, госп. Ступар је изјавио сљедеће: „Учешће на БиХ ИЕФ форуму ми је било јако занимљиво искуство, посебно јер сам могао презентирати рад који користим у свакодневници са својим ученицама и ученицима.“

Група наставника из ЈУ Центар за образовање, васпитање и рехабилитацију слушања говора из Тузле, чији су чланови: Санела Курталић Чајлаковић, Есад Махмутовић, Емина Нумановић и Верица Зунић, је побједник у категорији групних радова.

Њихов пројекат за глухе особе, који има за циљ усвајање и разумијевање значења ријечи којима се означавају превозна средства, њихово правилно изговарање, читање и функционална примјена, намјењен ученицима четвртог разреда, је импресионирао чланове комисије.

Након проглашења најбољег рада у категорији групних пријава Санела Чајлковић Курталић је изјавила:

„Драго нам је што смо учествовали на Форуму Иновативних Наставника, то нам је омогућило да презентирамо свој рад и упознамо радове осталих колеге из БиХ.

Сама побједа нам представља мотивацију за још бољи рад у будућности, а лијепо је и добити признање за нешто што већ дуже времена радимо.

Истакнули бисмо и тимски рад који је био кључан за успјех овог пројекта. Такођер се желимо захвалити Микрософт-у БиХ на организацији овакве манифестације, која је по мојим сазнањима једина која окупља наставнике и има такмичарски карактер. Ово нам је била прилика да истакнемо свој рад у ширем окружењу.“

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog