Svijet

Америчка војска: Гаварите па руски

ВАШИНГТОН - Америчка војска исплаћује додатних 500 долара сваком официру или војнику који зна најмање један страни језик, посебно руски и чеченски, док ће они који знају два страна језика добити 1 000 долара, пише руски дневник "Правда".


Према писању листа, ову одлуку донијело је америчко Министарство одбране, јер је закључено да успјех разних мисија у иностранству зависи од способности војника да комуницирају на језицима земље у којој се налазе.

Потпуковник америчке војске Пол Валецуела, који је задужен за спровођење "језичког програма" у војном ваздухопловству, истакао је да успјешност мисије у некој земљи зависи од тога колико се схвате обичаји и култура народа и говори њиховим језиком.

Према потпуковниковим ријечима, око 4.300 војника тренутно добија "језички додатак".

Лист истиче да је најинтересантније то што је руски језик међу онима чије је знање "хитно потребно" у америчким снагама.

"Избор језика које треба знати у америчкој војсци говори много. Помоћу тога се могу предвидјети обасти у којима би Вашингтон могао бити активан. Уколико погледамо листу језика који су препоручени пилотима америчког војног ваздухопловства - можемо видјети да су ту и руски и чеченски, као и језици оних народа који живе на Кавказу попут азербејџанског, јерменског и грузијског", рекао је стални представник у Русији Дмитриј Рогозин.

Према његовој оцјени, то значи да ће САД у блиској будућности можда обратити посебну пажњу на регион Кавказа.

Он, међутим не види могућност озбиљних сукоба између Русије и НАТО, али "не због тога што је Алијанса пријатељски настројена према Москви већ што Русија посједује модерно нуклеарно наоружање."

Рогозин је упозорио да је могуће да ће покушати да Русију "увуку у сукобе преко трећих страна, као што се то догодило у августу 2008. године када је неко рекао грузијском предсједнику Михаилу Сакашвилију да заузме агресивнији став према Јужној Осетији."

Први потпредсједник Академије за геополитичка питања Константин Сивков сматра да је вриједно присјетити се на не тако давне нападе на Ирак и СР Југославију, јер су тада амерички официри кренули са учењем арапског и српског језика.

Према његовом мишљењу, САД се спремају за напад који се можда неће догодити сутра, али су припреме почеле.

Сивков истиче да повећање новчаног додатка за америчке официре треба сматрати једним од елемената тих припрема.

"Прије свега, све је директно повезано са недавним вјежбама америчке војске у Балтичким државама.Током тих маневара Пентагон је увјежбавао пребацивање великог броја војних снага из САД и западне Европе у балтичке државе. Друго - све има визе и са распоређивањем противракетних система у Бугарској, Пољској и Румунији. Што се тиче повећаног интереса за језике народа на Кавказу, лидери САД највјероватније то желе да искористе за војно мјешање.

То би могао бити сукоб на територији руских република на сјеверном Кавказу или још један покушај Гризије да се бори против Јужне Осетије и Абхазије. Није искључено да ће бити потребно да САД доведу своје снаге на `проблематичну територију`", рекао је Сивков.

Трећи руски стручњак Александар Крамчикин, замијеник директора Института за политичке и војне анализе, не види никакву пријетњу по руске интересе у иницијативи Пентагона.

Крамчикин истиче да амерички официри "по традицији уче стране језике јер им је увијек недостајало те врсте образовања пошто се дуго мислило да није потребно знати неки други језик пошто сви говоре енглески што је, очигледно било погрешно".

Он сматра да је намјера Американаца да науче стране језике још један доказ њихових глобалних амбиција пошто сукоб може свугдје избити и то је један од разлога што се на листи од стотину препоручених језика налазе руски и чеченски.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog