Svijet

Јулија формирала владу у сијенци

КИЈЕВ - Посланичка група Блока Јулије Тимошенко (БЈТ) у Врховној ради (скупштини) формирала је данас "опозициону владу" на чијем челу ће бити посланик Сергеј Собољев, јавиле су руске новинске агенције.


Итар-Тас наводи да Тимошенкова категорички одбија да ту владу назива "владом у сијенци".

Такозвана опозициона влада имаће 21 члана, међу којима један премијер, четири вицепремијера и 16 министара, наводи агенција РИА Новости.

Тимошенкова је смијењена са положаја предсједнице украјинске владе након што јој је парламент изгласао неповјерење почетком марта и послије пораза у другом кругу предсједничких избора, на којима је побиједио Виктор Јанукович.

Тимошенкова није посланик у Ради и због тога по пословнику није могла да претендује на мјесто премијера у "опозиционој влади", наводи Итар-Тас, који преноси мишљење локалних политиколога да ће Собољев бити формални лидер БЈТ који је прешао у опозицију, док ће доскорашња премијерка то фактички остати.

Украјинска скупштина је 11. марта утврдила нови састав влада са функцонером Јануковичеве Партије региона Николајем Азаровом на челу, претходно формиравши владајућу већину од те странке, блока предсједника скупштине Владимира Литвина, Комунистичке партије и још 16 посланика ван посланичких група.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog