Svijet

Иран пристао на размјену уранијума, али на својој територији

ТЕХЕРАН – Иран је спреман да на својој територији размијени 1.200 килограма уранијума обогаћеног до нивоа од 3,5 одсто за 120 килограма нуклеарног горива, изјавио је шеф иранске Организације за атомску енергију Али Акбар Салехи.


„Спремни смо да испоручимо обогаћени уранијум под условом да се размјена истовремено обави на иранској територији”, рекао је Салехи, пренијела је иранска штампа.

Салехи је рекао да је Техеран спреман да преда 1.200 килограма обогаћеног уранијума (од 3,5 одсто) и истовремено добије 120 килограма горива од 20 одсто за реактор који се користи у истраживачке сврхе.

Ово је први пут да је Иран прихватио размјену ниско обогаћеног уранијума за високо обогаћено нуклеарно гориво.

Запад оптужује Иран да настоји да направи нуклеарно оружје, а Техеран тврди да је његов нуклеарни програм искључиво у мирнодопске сврхе.

Иран је раније одбацио приједлог споразума под окриљем Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) из октобра прошле године, према којем би Техеран требало да испоручи трећим земљама 1.200 килограма обогаћеног уранијума од 3,5 одсто који би затим требало да буде обогаћен на 20 одсто и враћен у земљу у облику горива за реактор који се користи у медицинске сврхе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog