Svijet

Обама: Имамо посебну везу са Израелцима

ТЕЛ АВИВ – Амерички предсједник Барак Обама порекао је да постоји криза у односима Вашингтона са Израелом, упркос неспоразуму због плана изградње 1.600 домова за Јевреје у анектираном источном Јерусалиму.


„Израел је један од наших најближих савезника и ми и израелски народ имамо посебну везу која неће нестати”, рекао је Обама у интервјуу за Фокс њуз, пренијели су данас израелски медији. Обама је, међутим, признао да се пријатељи понекад не слажу.

Један од најближих Обаминих савјетника Дејвид Акселрод означио је прије неколико дана увредом одлуку Израела да гради нове јеврејске куће у кварту Рамат Шломо. Одлука је објављена баш током прошлонедељне посјете америчког потпредсједника Џозефа Бајдена Израелу.

Израелски министар унутрашњих послова Ели Јишај дао је одобрење за изградњу неколико сати након што је Бајден говорио о посвећености Обаме безбиједности Израела, суоченог са оним што обе земље виде као пријетњу Ирана.

Обама је у интервјуу подсјетио да је послао Бајдена у регион у тренутку када САД покушавају да обнове преговоре између Израелаца и Палестинаца.

„Послао сам потпредсједника Бајдена у Израел да пренесе поруку подршке и поновног увјерења у моје вјеровање да је безбиједност Израела света и да имамо заједничке интересе,” рекао је Обама, прецизирајући да постоји неспоразум у односу на то како да се мировни процес покрене напред.

Амерички лидер је рекао да акције које је предузео израелски министар унутрашњих послова не помажу том процесу, подсјетивши да се израелски премијер извинио за то.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog