Svijet

Сјеверна Кореја: Погубљен економиста због лоше монетарне реформе

СЕУЛ – Сјеверна Кореја погубила је високог званичника владајуће Радничке партије Пак Нам-кија због лоше урађене монетарне реформе, у очајном покушају да се смире немири због наглог раста цијена, јављају јужнокорејски медији.


Пак Нам-ки, партијски шеф за планску економију, стријељан је прошле седмице „због антиреволуционарне завјере ради уништавања националне економије”, јавила је јужнокорејска новинска агенција Јонхап, пренијела је агенција Ројтерс.

Међутим, многи званичници у Сјеверној Кореји не вјерују у то образложење, рекао је неименовани извор агенцији Јонхап додавши да је лидерима у Пјонгјангу требао „жртвени јарац”.

Немири, изазвани наглим скоком цијена због конфузије настале крајем новембра због монетарне ревалоризације, приморали су комунистичку Сјеверну Кореју да предузме одређене мјере, наводи Ројтерс.

Аналитичари процјењују да је Сјеверна Кореја под великим притиском да уклони проблеме који би могли да уздрмају стабилност руководства државе.

Сјеверна Кореја почела је да сиромаши и губи међународну помоћ од доласка Ким Џон-ила на чело државе 1994. године, а од прошле године је под санкцијама Уједињених нација због нуклеарне пробе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog