Svijet

Словачка још без закона о родољубљу

БРАТИСЛАВА – Предсједник Словачке Иван Гашпарович одбио је да потпише контроверзни Закон о родољубљу који је требало да ступи на снагу 1. априла, и вратио га парламенту.


Шеф државе испунио је тако молбу словачког премијера Роберта Фица да закон који наређује родољубље одозго не потписује како би школе добиле вријеме да се припреме за обавезно интонирање химне ђацима сваког понедељка на почетку наставе и да окаче на зидове свих учионица државни грб, заставу и преамбулу Устава.

„Закон не потписујем из прагматичних разлога. Са законом се иначе слажем, немам на њега замјерке”, казао је данас Гашпарович новинарима, и додао да би такав закон који пропагира патриотизам требало да буде максимално достојанствен.

Будући да ће се о том закону поново гласати у парламенту, предлагачи би добили вријеме да одстране неке формалне грешке.

И влада би добила на времену да ријеши како ће се финансирати додатни трошкови које ће школе имати због државних симбола и обавезног интонирања химни, а за које се за сада не зна ко ће их сносити.

Закон је почетком марта уз подршку владајућег странке СМЕР премијера Фица прогурала националистичка Словачка народна странка, упркос противљењу опозиције.

Није сигурно да ће се у поновном гласању наћи довољан број посланика да прегласа вето предсједника и да ће Закон ступити на снагу од следеће школске године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog