Politika

Тадић не долази у Словенију

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић неће учествовати на регионалној конференцији која почиње сутра на Брду код Крања, саопштила је Прес-службе српског предсједника.


У саопштењу се истиче да Србија брани принцип, према којем, делегација Косова може да учествује на регионалним скуповима у складу са документима УН, прије свега на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

"На жалост, организаторима није пошло за руком да се скуп организује у складу са овим принципом и то онемогућава присуство српског председника скупу на Брду код Крања", наводи се у саоштењу.

У саопштењу се додаје да је Србија имала конструктивну улогу у разговорима о модусу организације скупа, демонстрирајући жељу да не блокира учешће представника Косова и те да је јасно изрекла свој принципијелни став како би он био орјентир организаторима који су имали задатак да пронађу формулу која би била у складу са принципима УН.

Учешће на скупу отказао је и предсједавајући Европском савјету Херман ван Ромпеј.

Одсуство Ван Ромпеја знатно умањује тежину ове конференције, јер на њој практично неће ни бити званичних представника ЕУ, осим државних званичника Словеније, јер је и шеф шпанске дипломатије, предсједавајуће ЕУ, Мигел Анхел Моратинос свој долазак на скуп условио присуством предсједавајућег Европском савјету.

Конференција на Брду код Крања, амбициозно замишљена као први такав скуп регионалних лидера послије 18 година, пала је у сјенку за сада још нерјешивог проблема - формата учешћа косовске делегације.

Приштина инсистира на томе да Косово учествује као независна држава.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog