Politika

Конференција на Брду: Жбогар жали за Тадићем

ЉУБЉАНА - Словеначки министар спољних послова Самуел Жбогар изјавио је да жали због тога што предсједник Србије, Борис Тадић, неће присуствовати данашњој регионалној конференцији на Брду код Крања.


Жбогар је истакао да ће конференција ипак означити почетак процеса у који ће касније сигурно бити укључена и Србија.

" На конференцији неће бити председник Србије Борис Тадић, али учествоваће седам председника влада из регије. Мислим да је Србија тешко донела одлуку да не учествује", рекао је Жбогар синоћ на словеначкој телевизији.

Шеф дипломатије Жбогар је, такође, казао да очекује да ће и Србија прије или касније бити укључена у процес поновног повезивања региона који ће отворити конференција, у оквиру којег ће земље западног Балкана унаприједити сарадњу са  Европском унијом и започети дијалог усмјерен ка будућности а не прошлости.

Он је посебно истакао интерес Словеније да временом све државе из региона постану чланице ЕУ, додајући да ће тада државе настале на тлу бивше Југославије у овом блоку "дјеловати као интересна група".

Предсједник Републике Србије је јуче саопштио да неће учествовати на конференцији на Брду код Крања зато што организатори нису успјели да пронађу, када је Косово у питању, формулу која би била у складу са резолуцијом 1244 Савјета безбедности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog