Politika

Почела ''окрњена'' конференција на Брду код Крања

БРДО КОД КРАЊА - На Брду код Крања јутрос је почела регионална конференција о европској будућности западног Балкана, на коју, поред представника Србије, није дошла ни већина представника Европске уније.


У 10 сати је почело пленарно засиједање ове конференције, којој присуствују премијери БиХ, Црне Горе, Македоније, Албаније, домаћини - премијери Словеније и Хрватске, као и Хашим Тачи и шеф Унмика Ламберто Занијер.

Од представника ЕУ на конференцији је присутан само комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, који се ових дана и иначе налазио на турнеји по западном Балкану.

Већина других позваних званичника ЕУ није дошла.

На ову конференцију су организатори позвали и предсједника ЕУ Хермана Ван Ромпуја, предсједника Европске Комисије Жозеа Мануела Бароза, министарку спољних послова ЕУ Кетрин Ештон и премијера предсједавајуће ЕУ, Шпаније, Хозеа Луиса Родригеза Запатера, умјесто кога је требало да дође шеф дипломатије Шпаније, Ангел Моратинос.

Ниједан од наведених високих званичника ЕУ није дошао на данашњу конференцију.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић је, пред долазак на Брдо код Крања јерекао да ће напустити дворану током наступа Хашима Тачија и то због тога што БиХ није признала Косово.

Шпирић је додао и да ће, по његовом мишљењу, "конференција имати слаб домет" без учешћа Србије на њој, али ће он искористити своје присуство на конференцији да би учеснике замолио да дају подршку БиХ у њеном залагању за визну либерализацију у државама шенгенске зоне.

Европски комесар Штефан Филе је, приликом доласка на конференцију "Заједно за ЕУ - допринос западног Балкана европској будућности", рекао да се нада да ће овај сусрет бити успјешан и да ће значити прави корак у правцу остваривања тежњи западног Балкана да се прикључи ЕУ.

"Државе морају да разумију да им сарадња користи", рекао је Филе, али није хтио да одговори на новинарско питање како коментарише недолазак предсједника ЕУ Хермана ван Ромпуја на ову конференцију.

Албански премијер Сали Бериша је рекао да жали што је предсједник Србије Борис Тадић одсутан.

"Његово мјесто је ту", рекао је Бериша новинарима, додавши да је ово важан сусрет, јер је регионална сарадња важна за све који желе да уђу у ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog