Republika Srpska

Аустралија и Кина заједно копају у Африци

МЕЛБУРН - Англо-аустралијска рударска компанија "Рио Тинто" саопштила је да је потписала споразум са Кином о развоју великог налазишта руде гвожђа у западној Африци.


Државна кинеска групација у сектору метала "Чајналко" ће у оквиру тог споразума платити 1,3 милијарде долара за 47 одсто удела у пројекту "Симанду" у Гвинеји.

До овог пословног повезивања је дошло у вријеме затегнутости између Кине и Аустралије због судског поступка у Пекингу, који идуће седмице почиње против четворице радника "Рио Тинта", оптужених за корупцију и шпијунажу.

Кина је одбацила захтјеве да то суђење буде потпуно отворено за дипломате.

Аустралијски министар трговине Сајмон Крин је изјавио да предстојеће суђење неће нашкодити трговинским везама Аустралије и Кине јер су, како је рекао, "то двије одвојене ствари".

Извршни директор "Рио Тинта" Том Албанезе је поздравио споразум са "Чајналком" и истакао да "двије компаније одавно сматрају да могу радити заједно на великим пројектима у циљу заједничке користи".

"Рио" је мјесец дана пре хапшења четворице оптужених у јуну прошле године раскинуо један споразум са "Чајналком", вриједан 19,5  милијарди долара, у корист повезивања са ривалском компанијом "БХП Билитон".

Рудник "Симанду" је, како је саопштио "Рио", једно од највећих неразвијених налазишта руде гвожђа у свијету. Споразумом је такође предвиђена изградња жељезничке и лучке инфраструктуре, што би могло доприњети отварању десетина хиљада радних мијеста у Гвинеји.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog