Republika Srpska

Кина и Бјелорусија: Робна размјена 13 пута већа

ПЕКИНГ - Робна размјена између Кине и Белорусије је од успостављања дипломатских односа између те двије земље, у 1992. години, повећана 13 пута и лани је достигла вриједност од 810 милиона долара, изјавио је замјеник кинеског министра трговине Гао Хученг.


Бјелорусија сада међу 12 земаља - чланица Заједнице Назависних Држава заузима осмо мјесто  у трговини са Кином, рекао је Гао уочи посете кинеског потпредседника Си Дјинпинга Минску.

"Могућностима за даље унапређење кинеско - бјелоруске сарадње погодује, прије свега, чињеница да се економије двије земље међусобно допуњују", оцијенио је Гао.

Он је објаснио да Бјелорусија има озбиљан високотехнолошки потенцијал, модерну машиноградњу и висококвалификовану радну снагу, док Кина има развијено тржиште, могућност за производњу различитих продуката и растући финансијски потенцијал.

Сада је заједнички задатак обију земаља да преброде посљедице глобалне финансијске кризе и очувају тенденцију опоравка националних економија, закључио је Гао говорећи о изгледима за побољшање кинеско-бјелурске трговине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog