Nauka

Чудотворно афричко дрво мгунга

НАИРОБИ – Афричо дрво на свахилију познато као мгунга (faidherbia аlbida), по много чему је чудотворно.


Расте управо тамо гдје је најпотребније - у Африци, гдје ђубри земљу, служи за потпалу и прехрану домаћих животиња, пружа хлад и помаже становништву да преживи дуга сушна раздобља.

"Невјероватно дрво. Досад нисмо пронашли дрво које је у стању  да мирује током кишних дана, а да пролиста за вријеме суше. Савршено дрво за шумски систем", казао је доктор Денис Герити, шеф Међународног центра за истраживање шумарства у Најробију, главном граду Кеније.

Својства мгунге већ одавно позната, али је сада установљено да ово дрво побољшава и приносе на пољима на којима расте.

"Тако се помоћу њега могу удвостручити па чак и утростручити приноси кукуруза или проса", истакао је Герити.

Лишће овог дрвета је врло ситно и брзо се прерађује у земљи у коју испушта азот довољан за око 130 килограма азотног ђубрива годишње.  Најбоље од свега је што то лишће опада онда када је најпотребније другим биљкама - на почетку кишног периода.

Тиме мгунга не одузима ни свјетлост ни воду биљкама, јер током раста биљака ово дрво мирује.

И то није све, каже Герити: "Лишће и кора плодова толико су храњиви да их сељаци употребљавају и као храну за животиње. Посебно пред крај суше, када је све сухо."

Мгунга се може користити и за ложење ватре као и за градњу кућа, а као и остало дрвеће, штити од ерозије тла и повећава количину воде. Мгунги ни климатске промјене не могу ништа, пошто коријен сеже дубоко у земљу и на тај начин може преживјети и велике суше.

Стручњаци из Међународног центра за истраживање шумарства сматрају да би се мгунга могло употријебити као ефикасна брана против ширења пустиња у појединим регионима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog