Svijet

Социјалисти поразили Саркозијев блок

ПАРИЗ – Блок десног центра француског предсједника Николе Саркозија претрпио је убједљиви пораз на регионалним изборима, успјевши да се одржи на власти само у Алзасу, док је опозициона Социјалистичка партија освојила око 54 одсто гласова на државном нивоу, показали су први незванични резултати другог круга гласања.


Социјалисти и њихови савезници моћи ће, уз овакав резултат, да успоставе контролу у најмање 20 од 22 региона, док је коалиција десног центра освојила 36 одсто гласова, саопштила је вечерас агенција за испитивање јавног мнења „Опинионвеј”.

Према овим резултатима, крајње десничарски Национални фронт добио је само 8,7 одсто гласова на државном нивоу, али је лидера те странке Жана Мариа Лепена, у региону на крајњем југу земље, подржало 25 одсто бирача.

На пораз Саркозијевог блока и тријумф социјалиста највјероватније су утицали и слаба економија и растућа незапосленост, као и низ интрига, почевши од оптужби за непотизам до дебата о националном идентитету, који су додатно нарушили популарност француског предсједника.

Званични резултати гласања требало би да буду објављени касније вечерас.

У првом кругу регионалних избора 14. марта, на којима је одзив бирача био мањи од 50 одсто, Саркозијеву Унију за народни покрет (УМП) такође је убједљиво побиједила опозициона Социјалистичка партија.

Саркози се уочи избора трудио да умањи њихов значај, назвавши их локалним питањем које неће утицати на реформе, али је, ипак, рекао да ће помно пратити резултате и да су „могуће неке измјене у влади”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog