Društvo

Има ли БиХ контраобавјештајну службу

САРАЈЕВО - Предсједавајући Парламентарне комисије за надзор над радом Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ Мирко Околић изјавио је да је скоро немогуће да се БиХ заштити од незаконитог прислушкивања које проводе стране обавјештајне службе.


Коментаришући изјаву Анте Нобила, адвоката Вјекослава Вуковића, суспендованог помоћника министра безбједности БиХ, да су хрватске службе прислушкивале телефоне које је Вуковић користио у свом стану и у Канцеларији у Министарству безбједности, Околић је рекао да је контраобавјештајна заштита БиХ таквог капацитета да се и овакве ствари могу дешавати.

"БиХ је једна од најотворенијих земаља на свијету и скоро је немогуће да се заштитимо од оваквих ситуација. Не вјерујем да је ово прислушкивање могло бити проведено без помоћи неког из нашег система или телеком оператера. Нажалост, код нас се још дешава да се неке ствари раде по националној линији, а не по принципу субординације, односно поштивања хијерархије у институцијама или хијерархије међу институцијама", рекао је Околић.

Околић је рекао да Парламентарна комисија за надзор над радом ОСЕ није отворила истрага о овоме, јер није добила притужбу која се односи на улогу ОСА у овом случају.

"Колико знам, ОСА није прислушкивала Вуковића, али очекујем да његов адвокат покрене ово питање како бисмо могли утврдити ко је укључен у ове евентуалне незаконите радње", рекао је Околић.

Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић очекује да надлежне институције проведу истрагу и утврде одговорност, те информацију о томе доставе парламенту пошто је један од посланика то затражио.

Крешић наглашава да је поражавајућа чињеница за систем у БиХ да је високи полицијски званичник прислушкиван из друге земље, а да на то нико није обратио пажњу.

"Покажу ли се наводи да је било прислушкивања високог званичника нашег безбједносног система од стране обавјештајних служби друге државе, онда ће то бити велики међудржавни скандал. У вријеме када се то дешавало нико није желио обратити пажњу на овај аспект, јер је већини било стало да буде оцрњен Вјекослав Вуковић", рекао је Крешић.

Вуковић је ухапшен прошле године у Ријеци под оптужбом да је набавио експлозив који је требало да буде искориштен за атентат на једног припадника тамошњег криминалног миљеа. Пуштен је да се брани са слободе, а његов адвокат тврди да се међу доказима налазе и прислушкивани разговори.

Обавјештајна служба и Агенција за истраге и заштиту (СИПА), које једине у БиХ могу прислушкивати разговоре, дио опреме су инсталирале код телеком оператера како би могле слушати телефонске разговоре, скидати СМС и Е-маил поруке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog