Svijet

Конгрес: Усвојен историјски закон о реформи здравства

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Барак Обама поздравио је изгласавање историјског закона о реформи здравствене заштите у представничком дому Конгреса, истичући да то представља побједу америчког народа.


„Овим гласањем одговорено је на молитве сваког Американца који се дубоко надао да се нешто учини по питању здравствене заштите која је ишла на руку осигуравајућим компанијама, а не обичним људима”, рекао је Обама новинарима у Бијелој кући.

Обама је изгласавање закона назвао „још једним каменом који је чврсто уграђен у основе америчког сна”.

Према његовим ријечима, закон о реформи здравствене заштите помоћи ће онима који немају осигурање, али и онима који га већ имају.

Закон, вриједан 940 милијарди долара у наредних 10 година, усвојен је ноћас тијесном већином у Представничком дому америчког Конгреса.

Званичници Конгреса су навели да очекују да ће Обама најраније сутра потписати закон.

Представнички дом је, уствари, гласао за два законска текста који се односе на реформу. Најприје је већином од 219 према 212 гласова, усвојио текст закона који је Сенат изгласао крајем децембра, „тежак” 871 милијарду долара, који са потписом предсједника Обама постаје закон.

Конгресмени су одмах послије тога усвојили још један текст - пакет са измјенама да би се ускладила разлика од око 70 милијарди долара, овог пута већином од 220 према 211.

Тај текст ће затим морати поново у Сенат гдје се очекује да буде усвојен обичном већином, коју демократе и тамо имају, и по процедури која ће онемогућити опструкцију републиканаца.

Новим законом ће се од свих Американаца први пут захтијевати да се осигурају, а послодавци ће морати радницима да понуде осигурање које они могу да плате.

Приватним осигуравајућим компанијама биће наметнута многа правила, укључујући забрану праксе ускраћивања осигурања људима који већ имају неку болест, али и пропис да дјеца могу да остану на полиси својих родитеља до своје 26 године.

Та реформа, којом би се здравственим осигурањем први пут покрило још 32 милиона људи, представља најзначајнију експанзију федералних гаранција здравственог осигурања за више од четири деценије и најзначајнији документ из области социјалног законодавства у САД још од тридесетих година прошлог вијека.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog