Politika

Да није ишао Шпирић, ишао би Силајџић

Премијер Републике Српске Милорад Додик каже да је предсjедавајући Савjета министара БиХ Никола Шпирић, напуштањем сале у вријеме говора косовског премијера Хашима Тачија на јучерашњој конференцији на Брду код Крања, послао јасну поруку Европи и да га он у томе подржава.


„Шпирић је тамо био да не би отишао предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић и да би могао да уради управо оно што је урадио - да изађе из сале када је говорио онај Албанац. Да није отишао Шпирић, отишао би Силајџић и сједио тамо дајући тако на неки начин формално признање Косову”, рекао је Додик.

Коментаришући резолуцију о Сребреници, коју треба да донесе Скупштина Србија, Додик је рекао да није спорно да је Сребреница м.есто гд.е се десио злочин који је у суду у Хагу окарактерисан као нека врста локалног геноцида, али то не може бити једино м.есто које се обиљежава као мјесто страдања и погибије у претходном рату.

„Идући том логиком, сви остали који су страдали су неважни људи и важно је само шта се десило у Сребреници. То служи за политичку пропаганду Бошњака који на томе желе да привуку пажњу међународне заједнице како би очували свој већ изграђени статус у иностранству да су само они жртве”, рекао је Додик.

Што се тиче „случаја Ганић”, Додик је рекао да је члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић злочинац којем треба да се суди у Србији, јер је Србија показала да има објективне снаге да процесуира и осуди на вишегодишње казне и злочинце из Србије.

„Треба вјеровати у објективност суда у Србији, јер ко ће Ганићу судити у БиХ када предсједник Суда Меџида Кресо каже „Сви смо ми Ганић”, рекао је Додик.

Он сматра да је Ганићу, који чека одлуку о екстрадицији у Лондону, најважније да се дочепа Сарајева, јер ће тамо „бити јунак што ће бити додатно понижење не само за погинуле, већ и за живе који се боримо и покушавамо да кажемо да онај који је учествовао у злочинима треба да одговора”.

„Ми као власт РС не штитимо ни Србе који су у томе учествовали, нека одговарају и зато нема разлога да штитимо и гледамо да нас неко потцјењује”, рекао је Додик.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog