Republika Srpska

Српска предузећа посједују више од 1.300 објеката на КиМ

БЕОГРАД - Предузећа из Србије имају више од 1.300 објеката на Косову и Метохији, али их Косовска повјерилачка агенција продаје без сагласности власника. Различите су процјене о томе колика су потраживањима Србије према Косову.


Према подацима Привредне коморе Београда, српска предузећа имају 1.358 објеката на Косову и Метохији, ПТТ има 130, Железница 55, ЕПС 18, Србијашуме 45 објеката. Имовину тих предузећа, која се процјењује на најмање милијарду и по долара, Косовска повјерилачка агенција распродаје без сагласности и знања њених власника.

Још у вријеме бивше СФРЈ, Косово и Метохија било је најнеразвијенији дио земље. У то подручје, деценијама се улагало преко разних фондова, само је Фонд за развој неразвијених уложио више од 17 милијарди долара, од чега је, Србија, издвојила чак трећину.

На основу тога, стручњаци процјењују да потраживања Србије износе најмање 5,5 милијарди долара, не рачунајући објекте и земљиште прогнаних, чија се вриједност процјењује на најмање четири милијарде долара.

Професор др Љубодраг Савић са Економског факултета у Београду каже да је Србија преузела косовски спољни дуг у износу од 1,1 милијарде долара и да је на његово сервисирање потрошила више од 350 милиона долара.

Према његовом мишљењу, потраживања Србије према Косову износе најмање 12,5 милијарди долара.

Један од већих привредних гиганта "Фероникл" у Глоговцу, до 1999. године упошљавао је 2.800 радника српске и албанске националности.

"Процијењено је да је вриједност опреме у 'Ферониклу' и репроматеријала и готових производа била 70 милиона долара. Од приватизације ниједан Србин није остварио право на акције у износу од 20 одсто, која им је по основу приватизације припадала", каже Оливер Ивановић, некадашњи руководилац "Фероникла".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog