Republika Srpska

СААБ поново покренуо производњу

СТОКХОЛМ - Шведски произвођач аутомобила компанија "Саб" поново је започео производњу у својој јединој фабрици, и за почетак ћемо производити 100 аутомобила дневно, саопштили су из ове компаније.


Портпарол компаније, у којој у граду Тролхатану на југозападу Шведске ради 3 400 људи, Петер Бакстром, рекао је да су сви запослени у производној линији наставили посао, као и да је циљ да фабрика ускоро појача производњу.

Производња, први пут обустављена почетком зиме била је прекинута крајем јануара на захтјев компаније "Џенерал моторс", која је у децембру почела преговоре о размијештању своје производне јединице у Шведској након неуспјелог преговора са купцем послије више од годину дана од продаје.

У посљедњем тренутку, 26. јануара закључен је споразум са компанијом "Спикер", малом холандском фабриком за луксузне болиде.

Уговор од 400 милиона долара закључен је 23. фебруара, а компанија "Спикер" најавила је да планира да што је прије почне производњу.

Производњом 100 возила дневно биће произведено 36 500 возила годишње, а компанија планира да продају од око 50 000 до 60 000 годишње.

Крајњи циљ је да се достигне уобичајени ниво, од 100 000 до 125 000 возила годишње, наводи "Спикер", који ће моћи да рачуна на европски кредит од 400 милиона евра, уз прву траншу која је уплаћена 18. марта.

Током посљедњих 20 година у окриљу компаније "Џенерал моторс" шведска компанија "Саб" никада није била у зеленом.

Прошле године производња у "Сабу" била је 38 756 возила, док је 2008. године произвела 93.000 аутомобила.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog