Svijet

Шпанија све опрезнија због ЕТА

МАДРИД – Шпанија ће појачати безбједност у земљи до краја јуна, саопштило је министарство унутрашњих послова те земље, дан прије сахране француског полицајца кога су убили осумњичени припадници баскијске сепаратистичке групе ЕТА.


„Усљед недавних догађаја и доступних информација препоручљиво је повећати узбуну на степен 'високог интензитета' у оквиру нивоа два и да остане на том нивоу до краја предсједавања Шпаније Европској унији”, наведено је у саопштењу, пренио је Ројтерс.

Француски полицајац Жан-Серж Нерен (52) убијен је у предграђу Париза прије шест дана, када је његова патрола пресрела групу људи која је украла кола са сајма аутомобила, а један од њих је ухваћен на лицу мјеста.

Вјерује се да је Нерен први француски полицајац кога су убили припадници ЕТА, која је под све већим притиском после хапшења њених вођа у Шпанији и Француској.

Министар унутрашњих послова Шпаније Алфредо Перес Рубалкаба изјавио је у децембру да ће безбједносне снаге бити на опрезу током шпанског предсједништва ЕУ, наводећи да ЕТА можда планира напад док је та држава у средишту пажње међународне заједнице.

ЕТА се бори за независну баскијску државу, која би обухватала дијелове сјеверне Шпаније и југа Француске. Основана је прије 50 година, за вријеме диктатуре Франсиска Франка, а за то вријеме је убила више од 850 људи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog