Republika Srpska

Тошиба сарађује за Гејтсом

ТОКИО – Јапанска корпорација "Тошиба" је саопштила да ће размотрити могућност сарадње са америчким предузећем "Тера пауер", које је основао власник "Мајкрософта" Бил Гејтс, на развоју нуклеарног реактора следеће генерације, који би могао да ради до 100 година без мијењања горива.


Јапански медији су јавили да Гејтс разматра идеју да у развој такозваног "реактора са путујућим таласима", који се сматра релативно безбеднијим од конвенционалних реактора са водом под притиском, уложи сопствена средства, пренијела је агенција Кјодо.

У саопштењу "Тошибе" се наводи да је та компанија са фирмом "Тера пауер" почела да размјењује информације у циљу сарадње која би спојила огромно богатство Гејтса и знање и искуство са којим је јапански електронички гигант изградио име и у сектору нуклеарне енергије.

Биће потребно више од десет година да нуклеарни реактори нове генерације буду пуштени у рад, али ће они имати предност нижих трошкова рада, јер им није потребна допуна горива. Очекује се да ће земље у развоју показати велики интерес за такве реакторе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog