Republika Srpska

Руси почињу са производњом штедљивих сијалица

МОСКВА - Прва руска фабрика за производњу свијетлећих диода за израду штедљивих сијалица биће отворена ове године у Санкт Петербургу, изјавио је предсједник државне нанотехнолошке корпорације "Роснано" Анатолиј Чубајс.


На састанку са предсједником Русије Дмитријем Медведевом, Чубајс је истакао да ће се у фабрици примјењивати руска технологија и да ће квалитет свијетлећих диода бити на свјетском нивоу.

Законом о штедњи штрује и повећању енергетске ефикасности, којим се предвиђа прелазак на штедљиве сијалице, у Русији се од 2011. године забрањује производња, увоз и продаја класичних сијалица са жарећом нити снаге 100 вати и више. Од 2013. године предвиђена је забрана промета сијалица снаге 75 вати, а од 2014. године и сијалица од 25 вати.

У исто вријеме предвиђено је да се усвоје прописи за рециклажу искоришћених штедљивих сијалица.

Предсједничка комисија за модернизацију међутим, намјерава да одобри замјену класичних сијалица свијетлећим диодама, а не луминесцентним штедљивим сијалицама, како је раније планирано.

Представници комисије су овакву одлуку аргументовали чињеницом да је за рециклажу штедљивих сијалица неопходна специјална технологија и да је њихова производња достигла врхунац ефикасности, тако да је пожељнији прелазак на перспективнија свијетлећа тијела у којима се примјењују диоде.

Сијалице са свијетлећим диодама ће свакако бити скупље и од класичних, и од штедљивих свијетлећих тијела, али су зато најефикасније. Ефикасност сијалице од свијетлећих диода ће, како је рекао Чубајс, бити седам пута већа него код обичне сијалице, а по року трајања таква свијетлећа тијела су практично вјечита.

Фабрика свијетлећих диода, чије је отварање најавио Чубајс, производиће 1,5 милијарди диода годишње, од којих је могуће произвести један до два милиона сијалица. Према прелиминарним прорачунима експерата, производи те фабрике могу да подмире 10-15 одсто руског тржишта.

Резултати спроведених анкета говоре да искуство са штедљивим сијалицама има тек сваки други становник Русије, а 45 одсто грађана никада их није користило. Шта више, послије увођења забране производње и продаје класичних сијалица, сваки пети Рус намјерава да их и даље користи, захваљујући позамашним залихама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog