Svijet

Француска: Штрајковало 800.000 људи

ПАРИЗ – Штрајк запослених у државном сектору у Француској, у којем је, како се процјењује, првог дана учестовало 800.000 људи у 177 протеста, блокирао је чак половину регионалног железничког саобраћаја и омео рад школа и јавних служби.


Због незапослености од преко 10 одсто, малих плата, високих животних трошкова и реформе пензијског система протестовало је, према подацима синдиката који су протесте организовали, и преко 40 одсто наставника, а штрајковали су и запослени у министарствима и судовима, као и радници у систему саобраћаја.

Лидери синдиката позвали су предсједника Николу Саркозија да организује састанак на коме би заједно размотрили како да се повећају плате и упозорили су владу да ће наићи на одлучан отпор у погледу планиране реформе пензијског система.

"Незапосленост је све већа, потрошачка моћ све мања, постоји реална забринутост за будућност земље", рекао је шеф једног од највећих синдиката у земљи ЦФДТ Франсоа Черек, истакавши да се у наредним недељама, уочи традиционалних демонстрација које се одржавају на Празник рада, 1. мај, очекује пораст броја учесника протеста.

Блок десног центра предсједника Саркозија претрпио је у недељу убједљиви пораз у другом кругу регионалних избора, на којима је тријумфовала опозициона Социјалистичка партија.

Саркози је на катастрофални изборни пораз реаговао смјеном министра рада Гзавијера Даркоса, који је био одговоран за реформу пензијског система и на његово мјесто довео министра финансија Ерика Верта, али лидери синдиката сматрају да промјене у кабинету неће ни на који начин утицати на оживљавање привреде и оптужују предсједника да не схвата да се расположење у Француској промијенило.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog