Društvo

У Стразбуру се спрема казна Скупштини Србије

БЕОГРАД – Европски суд у Стразбуру близу је одлуке да пресуди у корист некадашњих посланика Г17 плус Ксеније Миленковић и Горана Пауновића због „незаконитог одузимања мандата у Скупштини Србије 2006. године”.


Суд је недавно затражио да се и српски парламент изјасни на ову тему, а како сада стоје ствари, биће у обавези и да бившим посланицима исплати заостале плате и материјалну надокнаду „за губљење грађанског и политичког угледа”.

Миленковић и Пауновић крајем 2006. године тужили су Скупштину Србије Европском суду за људска права јер им је супротно тадашњем Уставу и европским конвенцијама одузела посланичке мандате.

Суд је недавно послао и званичан допис српском парламенту и дао му рок до јула месеца да се изјасни по овом питању.

Готово да нема сумње да ће пресуда бити донијета у корист тужилаца, кажу саговорници једног београдског листа.

Ксенија Миленковић и Горан Пауновић остали су без посланичких мандата у мају 2006. године због унутарстраначких сукоба на релацији Мирољуб Лабус - Млађан Динкић.

Тада је Г17 плус, на чије чело је дошао Динкић, до тада потпредсједник странке, активирао њихове бланко оставке, а Административни одбор Скупштине убрзо их и усвојио.

Како ни на једној адреси институција у Србији нису наишли на добар пријем, двоје посланика одлучило је да Скупштину Србије тужи Европском суду за људска права у Стразбуру.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog