Svijet

Иран: Обама обмањује

ТЕХЕРАН – Новогодишња порука Ирану у којој је предсједник Сједињених Америчких Држава Барак Обама изразио настојање за успостављањем историјског дијалога са Техераном је "обмана", оцијенио је предсједник одбора за спољну политику иранског парламента Аледин Боруџерди.


"Ти коментари су ништа друго до обмане... Американци су прошле године послали неколико порука у којима позивају на преговоре, али су истовремено донијели више од 60 антииранских закона у Конгресу", рекао је Боруджерди.

Обама је у поруци поводом прославе иранске Нове године поручио Техерану да није одустао од намјере да обнови односе двије земље, прекинуте након Исламске револуције из 1979. године, на шта ниједан ирански званичник до сада није одговорио.

Врховни ирански лидер ајатолах Али Хамнеј није у новогодишњим говорима директно говорио о Обаминим порукама, али је истакао да су се говори Вашингтона, у којима је изражена жеља за нормализацијом односа двије земље протеклих година, показали као обмањујући.

САД, које сумњају да Иран развија нуклеарни програм, желе да УН донесе резолуцију о увођењу новог, четвртог круга санкција Ирану, и за то траже подршку сталних чланица Савјета безбједности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog