Svijet

Русија и САД договорили ограничење нуклеарног оружја

МОСКВА – САД и Русија постигли су споразум по свим питањима неопходним за потписивање новог уговора о ограничењу нуклеарног оружја који ће замијенити досадашњи СТАРТ из 1991, изјавио је агенцији АП неименовани високи званичник Кремља.


 

Амерички званичници у Вашингтону нису жељели да потврде ту информацију, већ су само навели да је завршена последња фаза преговора.

Извор АП-а навео је да нови документ садржи два дела: споразум и протокол. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров прошле седмице је најавио да ће нови уговор имати 20-ак страница и да ће му бити придодат и протокол.

Нови споразум између САД и Русије највјероватније ће бити потписан у Прагу, што су данас потврдили и чешки званичници. Тачно вријеме потписивање одредиће се накнадно, али је сигурно да ће споразум потписати двојица предсједника - Барак Обама и Дмитриј Медведев.

Из канцеларије чешког предедника Вацлава Клауса саопштено је данас да ће датум потписивања споразума бити саопштен у току дана.

Праг је град у којем је Обама априла 2009. године најавио да ће радити на успостављању новог свијета - без нуклеарног оружја.

Стари споразум о ограничењу нуклеарног наоружања СТАРТ потписан је 1991. године а ступио је на снагу 1994. године. Споразум је престао да важи 5. децембра прошле године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog