Politika

Словачке партије зе извиниле због бомбардовања

БРАТИСЛАВА – Предсједник и потпредсједница Словачке народне партије (СНС), из владајуће коалиције, извинили су се, поводом обелиљежавања НАТО бомбардовања Србије прије 11 година, српском амбасадору у Словачкој, Данку Прокићу, зато што је Словачка подржала то бомбардовање.


"СДКУ-ДС (Словачки демохришћански савез), КДХ (Хришћанско-демократски покрет) и СМК (Странка мађарске коалиције) подржали су НАТО бомбардовање и прелете преко Словачке без мандата Савјета безбиједности УН и без мандата народа", рекла је потпредсједница партије Ана Белоусовова и истакла да се она извињава због тога Србији у своје име и у име предсједника партије Јана Слота и у име оних који дијеле њихово мишљење, пренијела је словачка агенција ТАСР.

 

Белоусовова се такође извинила што је у вријеме бомбардовања, које је почело 24. марта 1999. године, СНС био беспомоћан и што није ништа могао да уради по том питању сем да протествује.

СНС је пре 11 година организовао протесте испред амбасаде Србије у Братислави у знак подршке Београду.

Потпредсједница СНС, која је била опозициона партија у периоду 1998-2002, је додала да од тада партије СДКУ- ДС и КДХ нису рекле ни једну једину ријеч покајања.

Притом је она подсјетила да ће ускоро бити Ускрс и период поста када би свако требало да размисли о својим неморалним и нехришћанским поступцима и када би свака пристојна особа требало да се извини.

Предсједник партије Слота је критиковао Едуарда Кукана, представника СДКУ-ДС у Европском парламенту, који се својевремено у својству министра спољних послова сложио са бомбардовањем Београда и који је недавно рекао да би се поново тако понашао.

Слота је похвалио тренутну словачку дипломатију која подржава пријем Хрватске и Србије у ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog